čtvrtek 2. června 2016

Cotswolds, Bristol, Bath aneb co všechno se dá stihnout za dva dny :)


Dnešní článek bude napěchovaný hlavně fotkama :) A proto nejspíš omezím fakta o místech, která jsme navštívili, ty si koneckonců člověk může vyhledat sám, pan google ví vše :) Bohužel při prvním pokusu použít foťák jsem zjistila, že paměťová karta zůstala v PC doma!! Na facku fakt! Takže fotky jsou z mobilu, čili občas mázlé :/ Výlet jsem naplánovala tak, ať toho stihneme co nejvíce...samozřejmě :D Tentokrát jsem se ale trochu bála, že jsem to přehnala a my budeme lítat od jednoho místa k druhému, ale vůbec se tak nestalo a my stihly dosyta nadýchat atmosféru každého z nich :)




Naší první zastávkou byla malinkatá vesnička Upper Slaughtery v kraji Cotswolds, který je proslulý všude ve světě :) Nedávno jsem měla zákaznici z USA, která mi tvrdila, že tam tento kraj znají všichni :) A je proč! Fotky mluví za vše a jen malé podotknutí...jedna z mnoha věcí, čím je tento kraj výjimečný je fakt, že domečky jsou postaveny ze žlutých cihel, kdežto ve zbytku Anglie panují spíše červené cihly nebo šedé :) 

Nemůžu si pomoct, ale tahle vesnice byla prostě kouzelná :) Sjely jsme z hlavní silnice, navigovány navigací, a s každým metrem se silnice zužovala, domy vytrácely a najednou okolo byla jen pole s řepkou a lesy. Silnice už byla úzká tak, že se tam sotva vlezlo jedno auto a já už chtěla nadávat na náš ženský orientační smysl GPS kam nás to vede! A v tom jsme začaly sjíždět z velkého kopce a před námi se najednou rozprostřela tato malá vesnička :)








Sice bylo brzo ráno, teda 9 hodin, ale ve vesnici jsme nepotkali živou duši...no až na pana řidiče firmy Ocado, což je firma, která doručuje nákup, který nám s chutí chtěl neustále pózovat. No a já si zapózovala u budky, která nebyla ale vůbec obyčejná budka! Byla to budka s defibrilátorem, které ve vesnici s 20 domky byly dvě! Z toho lze usuzovat na věkový průměr obyvatelstva a dojezdovou dobu sanitky :D




Po malém občerstvení jsme zamířily dál...směr BATH! :) Město je postaveno kolem přírodních horkých pramenů a svou největší slávu zažívalo hlavně v době alžbětínské, kdy město bylo výletním hlavně pro bohaté lidi a z kteréžto (ha, přechodník! Jestli jsem ho použila blbě, tak se omlouvám :D ) se dochovaly architektonicky zajímavé stavby...například Royal Crescent...


....Circus....


...Pulteney Bridge...který je známý jako jeden ze čtyř mostů na světě, které mají po celé své délce obchody...další takový je v Itálii třeba :)



Roman Spa. Největší turistická atrakce ve městě a právě proto jsme se tam nešly podívat...obrovská řada a vysoká cena :/




 ...další známou dominantou je Bath bun :D Pardon, ale prostě vánočka s kandovaným ovocem :D


...Bath Abbey...



Thermae Bath Spa...moderní lázně na střeše budovy, založeny 2006 a hodinka za 35 liber, no neber to :) Nicméně i tak jsou zarezervovány týdny dopředu :)


Narodila se tu Jane Austenová a za mlada tu se svou rodinou přebývala, ale prý Bath hrozně nenáviděla a byla nadšená z toho, když se její rodina po čase odstěhovala pryč :) 


Po Bath následoval Bristol, kde jsme se jen jely večer ubytovat. Nicméně měly jsme ještě dost času a tak jsme Bristol přejely a jely k moři...kde nás čekal samozřejmě odliv :D Jenomže Bára tak hrozně moc si chtěla jít zaplavat a nedbala na mé rady (které jsem si přečetla z cedule: Při odlivu pozor na měkké bahno :D ) a dopadla takto...






Ubytování v Bristolu! :) Ne že bychom si chtěly takto žít na vysoké noze, ale bohužel dva týdny předem bylo všechno vyprodáno a horko těžko jsem našla aspoň tohle...za 98 liber pro všechny 4. Nic moc levného, ale na druhou stranu, uvařily jsme si tam večeři a ráno snídani, kterou bychom jinak lovily někde po městě :) S večeří pak zasedly k finále Eurovize, které, jak mnozí víte, dopadlo dost hrozně...já u toho ztratila 10 let života a už se na to nikdy nepodívám! (čti: příští rok zase! )




Bristol, město známé pro své grafitti, street art umění a hlavně jméno Banksy, který odsud pochází :)


Ty kužely jsou mega těžké, takže naprosto je mi záhadou, jak to tam nahoru někdo dostal :D


Bristol Cathedral a před ním stojící Shoe Tree. Nikdo pořádně neví, proč je strom obsypán botama...prý to ale zcela jistě není známka v okolí se potulujícího drogového gangu :D Jedni se přiklání k vysvětlení, že boty jsou volně k dostání pro bezdomovce...druzí se spíš přiklánějí k faktu, že okolí je přeplněné skateboardisty a tento koníček je náročný hlavně pro boty...a tak prostě když už jsou ošoupané, hodí je tam :D





 Theatre Royal, nejstarší fungující divadlo v zemi založené roku 1766.

SS Great Britain and Floating Harbour. I když Bristol není vyloženě přímořské město, tak přeci jenom procházkou kolem kanálů a v přístavu se ten pocit dostaví :) SS Great Britain je první loď s železným trupem a poháněná lodním šroubem na světě :) Byla postavena roku 1843 a plavila se hlavně do Ameriky a do Austrálie.



Clifton Suspension Bridge a Clifton Observatory. Most je dominantou města a je od něj nádherný výhled široko daleko :)
Byl navržen architektem, který v té době měl jen 23 let a bohužel se dokončení nedočkal a most byl otevřen několik málo let po jeho smrti. Za přejetí po mostě se platí jedna libra :)








Žádné komentáře:

Okomentovat