čtvrtek 1. února 2018

Otázky a odpovědi, část první


Zvolejte sláva a tři dny se radujte neboť na blogu je po více než roce nový článek! No důvod je k tomu jednoduchý, poslední dobou mi píše více a více mediků s prosbou o informace o zdravotnictví v Anglii, jak to funguje a hlavně jaký je ten proces, kdyby se náhodou člověk odhodlal do Anglie odejít. A tak jsem pro případné zájemce dala dohromady pár otázek a odpovědí.  Bude to ale na dvě části, neb těch otázek je poměrně dost. Kdyby někomu z vás něco nebylo jasné nebo měl další otázku, směle mi pošlete zprávu nebo ji postněte do komentu, rada odpovím, pakli-že budu vědět!

Článek prokládám fotkami z Lake District, což je jeden z národních parků na severu Anglie :)



1. Myslíš, že je lepší vyjet do UK hned jako absolvent, nebo až po absolvování základního kmene u nás?

Samozřejmě s vyjetím po absolvování základního kmene žádné osobní zkušenosti nemám, ale napíšu to tak, jak si to myslím. Podle mě jsou spíš jen dvě možnosti, které dávají smysl, a to buď vyjet hned po absolvování anebo vyjet už jako atestovaný. No a pak je tady teoretická možnost vyjet po absolvování kmene, ale myslím si, že tam se to liší obor od oboru (vysvětlím později).
 Ten jejich systém je mega složitý, ale prakticky když si představíš celý ten jejich vzdělávací systém jako takové 3 schody – foundation program, core training (CT1-3) a speciality training (ST3-7 nebo ST1-7). (pro názornost obrázek)

  • To jestli jde člověk přes CT a ST nebo jenom ST záleží na specializaci, kterou si vybere


  • Černé šipky ukazují, kde všude se dá do trainingu vstoupit.
Vezmu to od konce. Rozhodne-li se doktor přijít už atestovaný, všechny nemocnice po něm skočí a ještě se o něj budou prát, neboť  je jich velký nedostatek v cele Anglii. Nicméně jsem slyšela o pár případech, kde atestovaného doktora „degradovali“ na nižší pozici na několik měsíců, aby si zvykl na systém a práci v UK.

Nástup rovnou do speciality trainingu nejspíš teoreticky jde, ale myslím si, že by to bylo neskutečné těžké se do něj dostat a pak si zvykat na celé NHS s obrovskou zodpovědností na zádech. U některých oborů bych to ale i tak třeba zvážila, každopádně rozepisovat se, u kterých a proč, by bylo na opravdu dlouho.

Ono, ten jejich systém je managementem fakt dost odlišný od našeho, a pokud se člověk rozhoduje odejít, je lepší to udělat dříve a rovnou si zvykat na to jejich, než se pak složitě v půlce přeučovat to, na co už si jednou někde nějak zvykl. Jestli to dává smysl.

Tohle všechno se týkalo trainingovych míst. Nicméně aby to bylo ještě složitější, tak v UK existují i pozice non trainingové. Ano pokud chce člověk odatestovat v Anglii, tak by měl projít celým trainingem, ale na začátek ty non trainingová místa stačí. Třeba jen na zajetí se v systému, oťukání si jaký obor by člověk chtěl a jestli je vůbec Anglie to pravé. A i těchto pozic je několik druhů.


  • LAS (locum appointment for service) pozice: je to takový ekvivalent k trainingové pozici, člověk dostane veškerý servis jako na trainingové – teaching, portfolio, educational a clinical supervisor, prostě je s vámi zacházeno jako byste byli v traningu. Na téhle pozici jsem já absolvovala svůj F1.
  • Trust grade pozice: tyhle už jsou většinou pozice na vyšší úrovni, v určité specializaci a očekává se, že už jste prošli nějakou formou foundation trainingu.
  • Clinical fellowship pozice: ty jsou většinou na 6 měsíců, člověk nemá moc nárok na teaching, když už tak formou e- learningu, máte clinical supervisor, ale ten se o vás moc nezajímá a celkově se o váš postup a jestli se vám dobře vede nikdo aktivně nezajímá.




2. Pokud bych odjel jako absolvent, nastoupil bych jako ten foundation doktor (FY1 nebo FY2)?

Tady je několik cest jak se v UK uplatnit. Prvně si ujasněme, že náš poslední rok medicíny se v UK počítá jako F1, čili teoreticky by šlo nastoupit rovnou do F2. Popravdě bych to ale rozhodně nedoporučovala, protože na úrovni F2 tady mají doktoři takovou zodpovědnost a umí toho tak moc, že podle mě by se z toho náš typický absolvent zbláznil a docela mi to zavání průšvihem. Rozuměj, oni tady v UK studenty už někdy od třetího ročníku připravují na praxi, jejich celý poslední rok medicíny je praxe, pořádná, ne jako u nás, a F1 už je vlastně doktor, který je po pár úvodních týdnech dost nezávislý a zvládá toho spoustu. Nicméně pro lidi co na to mají koule se do F2 trainingu dá dostat formou tzv stand alone F2 position, do kterých se posílají přihlášky v únoru tuším. Samozřejmě se počítá, že už v tom únoru budete mít zvládnuté IELTS plus ILS (immediate life support) kurz. Ten teda stačí až před nástupem do práce.

Takže jsme si ujasnili, že rovnou do F2 nee :D Jdeme dál :D 

Další možností je zažádat o stand alone F1 position, kde se přihlášky také otevírají na začátku února, samorřejmostí je mít IELTS. V tomto případě se nemusíte zaobírat ILS. 



Jde se přihlásit na stand alone F1 i F1 a pokud vas pozvou k pohovoru, tak sami mají kapacitu minimálně 200 ke skype pohovoru, kde pohovor je jen jeden a oni rozhodnou na které místo se hodíte. 

Je tady i teoretická možnost se dostat do dvouletého trainingového programu, ale na ten se hlásí už v září, plus se dělají další znalostní testy a situation judgement test.   





3. A když nastoupíš jako FY1, jak ta práce vypadá? Už máš normálně plat? (jde mi o to, jestli to není jako ten náš 6.rocnik – že jsme studenti a plat ještě nemáme)

Obecně FY1 a FY2 vypadá tak, že se dělají 4 měsíční kolečka po odděleních, které si z velké části vybere sám doktor. Ano, jsou dány určité troj nebo šesti kombinace, ale většinou se to dá skloubit tak, aby aspoň většina z nich byla ta, co člověk chce. Obyčejný všední den je od 9 do 5 a pak muže dělat služby, což ale záleží na oboru a na tom, jestli je doktor v F1 nebo F2. Například na psychiatrii jako F1 služby nemáte, ale jako F2 ano. Rotace, která je u praktického lékaře taky žádné služby nemá, nebo třeba Neonatologie v rámci F1 taky ne, ale v F2 ano. Služby jsou s výjimkou pohotovosti buď denní, nebo noční a to vždy od 9 do 9. V rámci služeb jsou většinou doktoři rozdělení na chirurgické obory a interní. V rámci těchto buď doktor souží jako „ward cover“ a pokrývá veškerá oddělení v nemocnici, a nebo slouží na Acute medici Unit nebo Surgical triage unit, kde na těchto jsou ti pacienti, kteří potřebují péči a dohled 24hod denně. Na pohotovosti jsou ty sužby dost nahodilé a další výjimka jsou specializované služby jako dětské, neonatologie nebo psychiatrie, kde ty služby probíhají podobně jako na chirurgii nebo medicíně, jen jste specializovaní na ten svůj obor.

No přestože nás šesták je GMC uznáván jako F1, tak se rozhodně nedají ani v nejmenším srovnat. F1 je spíš srovnatelný s u nás prvním rokem po atestaci a mnohdy ani to ne. Často se od F1 očekává, že třeba povede celé oddělení, dohlíží na 20 pacientů, má v malíku kdejaké výkony, které třeba u nás buď dělají sestry nebo starší doktoři – odebírá krev, píchá kanyly, zavádí drény, zavádí nasogastrické sondy. Co se týče výkonů tak tady platí pravidlo – see one, do one, teach one. Některá ty kolečka jsou na pohotovosti nebo na tzv akute medical unit, kde se člověk setká naprosto s jakýmkoliv onemocněním, takže jeho znalosti musí být dost obšírné. Tímto nechci nikoho vystrašit, třeba právě na těchto odděleních má doktor vždycky spoustu lidí v okolí, kterých se může zeptat, když něco neví nebo se jen potřebuje poradit. V neposlední radě dostává samozřejmě normálně zaplaceno.



4. Jak je to v UK s atestaci?

Jak nejspíš tušíte, atestace je tu na delší lokte než u nás. Kromě praktického lékaře, kde je to 3 roky plus foundation training, je to většinou 6-7 let plus foundation training.

5. Je lepší si v práci v UK najít sám? Co si myslíš o agenturách?

Bavíme-li se o těch českých, tak jsem o agentuře, která zprostředkovává práci pro absolventy, neslyšela. Ale pokud někdo o nějaké ví, sem s ní J Agentur, které jsou schopné najít práci pro doktora s praxí nebo už atestovaný to budou mraky, ale člověk si za ně nejspíš zaplatí velké peníze, což mě osobně přijde nesmyslné. Existuje však jedná Česká se sídlem v Anglii, za kterou se neplatí a má ji pod palcem Český doktor pracující ve Winchesteru. A pak je tady nepřeberné množství anglických, za které taky neplatíte ani korunu a ty vám práci najdou.

 Ale já si ji vždycky našla sama a v pohodě. Na stránkách oriel.nhs.uk inzerují místa trainingová a na stranách nhs.jobs.uk zase ty non trainingová.

6. Je těžké pro českého absolventa sehnat práci v UK?

Nemyslím si, že je to vyloženě těžké, jen to chvíli trvá, hlavně proto, že člověk nemá praxi s NHS a na to oni hodně koukají. Proto pokud se někteří rozhodnou už třeba v pátém ročníku, že do toho půjdou, zkusila bych si domluvit praxi v UK, třeba o prázdninách i kdyby jen na 14 dní, nebo klidně i nějakou předatestační praxi. Člověku to minimálně rozšíří obzory a přispěje k rozhodnutí,  jestli odejít, nebo ne. A aspoň pak na všechno nebude koukat tak vykuleně jako já tenkrát, protože já žádnou praxi před nástupem do práce neměla.

7. Jak probíhá přijímací řízení? Je to tak, že obesíláš  CVka a čekáš, až se ti ozvou? Probíhají pohovory ústně nebo přes Skype?

CV se neposílají, tedy ne ve formě, jak jsme zvyklí. Na těch stránkách, které jsem psala o pár řádků výše, se on-line vyplní tzv application forms, kde se uvedou všechny informace, které by vlastně byly v CV, a pošlou se. Pakliže se jim líbíte, respektive splňujete jejich požadavky, pozvou vás na pohovor, který pokaždé probíhá jinak. Na trainingova místa jsou ty pohovory formou National recruitment center, kdy na všechny trainingove pozice např F2 jsou pořádány v jednom městě, jedno kde chcete pracovat, a jsou tam dvě stanice s clinical scenario. Dostanete 10 min na přečtení obou a pak jdete před panel (2-3 lidí) a povídáte, co byste s tím člověkem udělali. Myslím, že už jsem to v předešlém článku popisovala. Na trainingova pozici do oboru na psychiatrii ty dvě stanice byly malinko jiné, první byla prezentace portfolia na 15 min a druhá byla interakce s pacientem, když jsem mu měla sdělit nějakou ne veselou zprávu, jako že si myslíme, že je alkoholik :D

Pohovory na LAS místa a clinical fellowship nejsou tak upjatá a je na každé nemocnici jak si to zvolí. Třeba pohovor na moje první místo, to, na které mě vzali, byl po skypu a ptali se mě na moji předešlou praxi, proč chci do UK, atd. Asi klasika. A nakonec jsem se nevyhnula clinical scenario samozřejmě.

8. Myslíš, že se něco pro zahraničního doktora změní kvůli Brexitu?

Jistý si samozřejmě není nikdo, ale já osobně si myslím, že ne. Rozhodne ne pro ty, kteří už v UK budou pracovat. Kdyby měli vyhodit všechny zahraniční doktory, tak jim odejde více jak 50% personálu. Pro ty příchozí se podle mě taky nic nezmění, protože UK má prostě nedostatek doktoru a vždycky je budou potřebovat. 

Pokračování příště...



1 komentář:

  1. Super, článek. Moc děkuji za zprostředkování informací a těším se na další díl :-)

    OdpovědětVymazat