čtvrtek 14. dubna 2016

Doktorka v Anglii II.: papírování, GMC, IELST, WTF atd.



Úplně první krok v celém tom procesu papírování je nastudovat si, co všechno je potřeba dodat GMC (General Medical Council), aby člověku udělila Úplnou registraci s licencí k praxi. Protože jsme součástí EU a Británie zatím taky, většinou po nás GMC požaduje:
  1. zaplacení poplatku ve výši 200 liber
  2. kopii pasu/ID
  3. kopii diplomu
  4. překlad výše uvedených do Angličtiny
  5. tvz. doklad toho, co jsme dělali od promocí až doposud
  6. doklad o úrovni angličtiny
Všechny tyto doklady je třeba doložit do 3 měsíců, jinak poplatek 200 liber propadá a člověk musí zaplatit znovu. Což by samo o sobě nebyl problém, kdybych domýšlela věci do konce a nesnažila se už druhý měsíc o složení IELST na požadovaný počet bodů.

Co se týče překladu....v novějších pasech i ID je všechno uvedeno i v angličtině, takže překlad netřeba. Překlad diplomu by měl být (aspoň teda dle jejich "strongly advice") udělaný agenturou s opatřený razítkem. Já si ho nechávala dělat v Praze a stál mě cca 800 Kč.

Tzv. doklad toho, co absolvent dělal od promocí až doposud...samozřejmě pokud se absolvent hlásí neprodleně po absolvování školy, tento bod pro něj padá. Pokud se přihlásil do ČLK nebo nějakou dobu praktikoval, ČLK mu vystaví potvrzení o Pracovní bezúhonnosti a to pak pošle už přeložené do Angličtiny GMC. Pokud však člověk pracoval nějakou dobu v nemedické branži, je potřeba doložit reference od zaměstnavatele, na které si stáhne formulář na stránkách GMC.

Doklad o úrovni angličtiny....jazyková zkouška IELST. Je to dost specifická zkouška, nejvíce požadovaná v anglicky mluvících zemích a to mimo medicíny, také pro ty, co chtějí studovat na univerzitě v Anglii. Test se skládá z čtení, psaní, mluvení a poslechu. Je požadována akademická verze zkoušky s průměrem 7,5 a alespoň 7 z každé části. Maximální počet bodů z celé zkoušky je 9 a stojí v průměru 160 liber, cena se liší podle místa, kde test děláte.

Jak IELST zkouška vypadá?
Listening: Klasika jak jej známe ze školy, jen s tím, že ho celý uslyšíme jen jednou. (60min)
Reading: 3 články, ke kterým jsou pak určitá cvičení...např. ke každému odstavci přiřaď odpovídající název, doplň konec věty či doplň slovo, posuď zda daná věta je pravda, lež nebo nelze určit...atd (60min)...mohlo by se zdát, že je to dostatek času, ale bohužel, člověk si fakt musí nacvičit jak na to, je to spíš o hledání a porozumění a mít dostatečnou zásobu synonym.
Speaking: Nejdřív vám položí několik základních otázek, na které odpovíte jednou větou. Pak dostanete téma, o kterém musíte mluvit 2min a pak zase sada otázek většinou navazující na to téma. (15min)
Writing: 2 části...první: dostanete tabulku, graf, mapu a musíte o tom napsat 150 slov, druhá: dostanete téma eseje a musíte napsat 250 slov. (60min) tohle bývá bohužel ten největší zádrhel celé zkoušky...buď dostanete pitomé téma a i když dostanete dobré, nestíháte to napsat pořádně jako inteligentní člověk, natož bez chyb.

Moje zkušenost?
Zkoušku jsem asi před měsícem dělala v Birminghamu. Nejdříve jsem 45 min čekala na registraci, pak dalších 45 min na výtahy, jelikož zkouška probíhala v 5. patře. Na prvním stanovišti nám odebrali všechny věci, dokonce i hodinky a mikiny. Mohli jsme si nechat jen dvě prupisky, dvě tužky, gumu, pas a pití v průhledné láhvi bez etikety. Hlavně žádné mobily či tablety, to si ověřili detektorem kovů, kterým nás skenovali. Na dalším stanovišti si pečlivě ověřili naši identitu, vyfotili a odebrali otisky prstů. V tu chvíli jsem si říkala, jestli jsem si nespletla patro a nejdu na setkání s královnou, ale ne. Znova sken detektorem kovů a pak přišlo na řadu 20 min zápasení s CD přehrávačem, pobíhání okolo, nesrozumitelná angličtina cizinců a nakonec 4 hodinové čekání na Speaking. V průběhu testu nám neustále kontrolovali pasy, asi jestli jsme nějak nezmutovali, a upozorňovali, že vyměnit si identitu s člověkem sedícím vedle nás je nepřípustné :D
A výsledek?


Kvůli pitomému půl bodu si můžu jít test hezky zopakovat....

Žádné komentáře:

Okomentovat