pondělí 18. dubna 2016

Doktorka v Anglii III.: Portfolio

Tyto informace nejsou (zatím) moje vlastní zkušenosti, ale loni jsem byla na přednášce v Praze, kde bývalý student Lékařské fakulty v Praze přednášel o tom, jak se dostat do Anglie. A i když to byl zahraniční student, věřím, že pro Čechy to vypadá stejně v bledě modrém :)

Když mi je z toho zařizování na nic, vzpomenu si na jeho větu: Všichni mí známí, co chtěli odejít po škole do Anglie, tam teď pracují :)

Jako by všechno to nezbytné papírování nestačilo, je opravdu dobré mít co "nejobjemnější" PORTFOLIO. Všechno jsou to věci, co člověk musí stihnout při škole. Nicméně já jsem si dovolila tyto aktivity seřadit podle toho, co si myslím, že je důležité, a co je fajn mít, ale když to nebude, svět se nezhroutí. Navíc jsem přidala něco navíc z mých zkušeností tady, respektive to, co jsem zjistila, že je pro zaměstnavatele (i v nemedické branži) a celkově pro Brity důležité.



  • Vyšperkované CV. První krok je rozhodně zapracovat na CV, nechat si poradit od angličtináře, nebo někoho, kdo studuje jazyky, nechat si poradit od známého co dělá PR. Tady si na CV hodně potrpí a není nic horšího, než mít tam nějaký nesmysl v Angličtině nebo chybu. Zahrnout do CV všechno, co člověk dělal, i když to nesouvisí s medicínou (tohle je tu trochu jiné než u nás, tady jim na tom záleží), ale zároveň jej mít stručné, přehledné, v bodech. Jak se říká cokoliv, co vás odliší od dalších 50 CV, co má zaměstnavatel na stole.
  • Dobrovolnická práce, práce pro charitu. Pokud člověk někdy nedobrovolničil pro charitu, jako by nebyl. Opravdu. Britové si toho nesmírně cení. I kdyby to byl jen týden nebo občasná výpomoc o víkendech na hodinu, napište si to do CV. 
  • Praxe v nemocnici. Určitě je dobré mít jakoukoliv dobrovolnou praxi v kterékoliv nemocnici na jakémkoliv oddělení. Pokud ji nemáte, napište si jako praxi to naše kolečko v šesťáku. To se taky počítá.
  • Seznam praktických dovedností. Už v předchozích článcích jsem psala, že v UK dělají doktoři věci, co v ČR sestry. Navíc Britové už během roku FY1 dostávají e-portfolio, kde si pečlivě zaznamenávají, co dělali a co umí. Takže pokud se hlásíte do FY2, může to být takové vaše soukromé portfolio dovedností.
  • Reference klinický obor.  Tady mám trochu konflikt, přiznávám. Myslím si, že je úplně na místě požádat doktora nebo primáře z nějakého oddělení, kde jsme měli praxi v šesťáku, většina si nás snad pamatuje :D Na druhou stranu, v portfoliu rozhodně bude vypadat dobře reference od nějakého Prof. nebo Doc., kterého na okreskách člověk těžko najde. Nicméně věřím, že většina doktorů, minimálně u nás v HK, nám rádo poskytne reference, i když nás třeba neznají a nikdy neviděli :D Brzo se do honu na reference pustím sama, tak vám povím o HK :D
  •  Praxe v nemocnici v UK. Tohle je bod, který já považuju za opravdu důležitý, ale je mi naprosto jasné, že ne pro každého je tato možnost vhodná a uskutečnitelná. NHS je opravdu totálně odlišná instituce, funguje jinak a je dobré se s ní seznámit. Když ne osobně, tak si o tom aspoň nastudovat, načíst. Jsou tři cesty jak se dostat k praxi v zahraničí...přes známého v nemocnici, přes školu v UK nebo tzv. na vlastní pěst, prostě zkusit rozeslat hodně emailů a vykomunikovat si to sami. Cesta přes školu vypadá nejlíp, protože dostanete od školy oficiální potvrzení. Na stránkách školy najdete odkaz na to, jak se přihlásit, nebo můžete konzultantovi v nemocnici napsat email rovnou. Ať už se do nemocnice dostanete jakkoliv, nezapomeňte požádat dohlížejícího doktora o reference! (Pokud jste si ještě nevšimli, Britové jsou posedlí referencemi :D ) Bohužel, v některých nemocnicích požadují poplatek za praxi, z mých zkušeností jsou to většinou univerzitní nemocnice.
  • Life support courses ( ILS, ALS). No, kurzy ALS (advance life support) se u nás provádí jen na jednom místě a to v Hradci Králové pod záštitou ARO a MUDr. Anatolije Truhláře. Ale! Jsou jen čtyři krát ročně a stojí 12 700 Kč, no neber to :D Pokud má někdo z vás možnost, v Británii jsou asi za třetinu ceny a kurzy probíhají každý měsíc skoro v každém městě :)
  • Výuka. Pomáhat na anatomii, fyziologii, patofyziologii, histologii plus samozřejmě reference z preklinického oboru.
  • Audit. Audit je proces, při němž se člověk zaměří na určitou oblast, zmapuje jak by to mělo fungovat (co je v předpisech) a jak to doopravdy funguje a pokud má nápady, jak to vylepšit, tak je předloží. Protože tady jsou posedlí svými předpisy a za každou cenu se jimi každý musí řídit, audit je pro UK systém stěžejní a to v tom (každoročně doktor jeden musí provést), že je to takzvaná kontrola a vylepšování práce, aniž by na to zaměstnávali předražené úředníky. Ano, určitě není od věci zkusit si něco podobného i u nás, ale nějak si nedokážu představit, jak by to fungovalo v našich podmínkách a jestli by se tím nezjistilo, že předpisy jsou prakticky k ničemu :D
  • Mít co nejlepší známky, nejlépe mířit na stipendium. (tohle jsem tu zahrnula jen proto, že to tam měl ten už doktor taky, ale já jsem optimista a nějak si nedokážu představit, že se budou pídit po tom, co měl člověk z Tělovýchovného lékařství :D ) Samozřejmě, pokud člověk stipendium má, rozhodně vypadá dobře, když to do svého portfolia zahrne v podobě nějakého potvrzení.
Vím, že se toho může zdát jako opravdu hodně, ale ve výsledku to stojí za to! Trust me!
Každému, ať už bojuje s jakýmkoliv medickým či nemedickým problémem, přeju GOOD LUCK a ať neskončíte jako já na první fotce :D

Žádné komentáře:

Okomentovat