neděle 8. května 2016

Brighton - energic and beautiful! :)

Dneska bylo v Leamingtonu náááádherně! Slunečno, přes 25 stupňů, prostě krása :) A tak jsem si zavzpomínala na jeden náš výlet do Brightonu, který jsme podnikly v únoru. Byl napůl deštivý až hrůza a napůl slunečný :)
 

Někdy si tady s holkama připadám jako plánovací maniak, protože všechny výlety prakticky plánuju já, jelikož holky jsou ten typ: Teď jsme tady, co budem dělat? Hmm, nákupy a pak kafíčko a dort :D A já zas musím všechno vidět, ale dortem a kafem taky rozhodně nepohrdnu :D
No a to bych nebyla já, abych si nevymyslela nějakou speciální zajížďku. Když už jsme v tom okolí :) Naše první zastávka měla být Seven sisters, křídové útesy na jižním pobřeží Anglie. Vrcholů útesů není 7, ale 8. Název je totiž údajně odvozen od 7 sester, které měly každá svůj dům mezi jednotlivými vrcholy :) Plán to byl nádherný nebýt několika věcí...za prvé jsme se ztratily...no jo! 5 žen v autě blbá navigace nás navedla jinam než jsme chtěly, a tak nám cesta místo 3 hodin trvala asi 4,5 a navíc, když jsme dojely, uvítalo nás totálně šílené počasí. Takovéto jaké si představíte, když se řekne Anglie...neskutečný vítr, zmrzlé kapky deště vás bijí do tváře a v promočených botách vás studí nohy. Ano, v takovémto počasí jsem skuhrající holky vytáhla z auta v domnění, že dostanu nejbližším kamenem po hlavě, a vydaly jsme se na cestu k útesům. Cestou jsme potkávaly jen blbě koukající ovce, které pravděpodobně nechápaly, co tam ty holky v takové psotě pohledávají.




No, jak to asi mohlo dopadnout. V půlce cesty jsme to vzdaly, promočené, naštvané a Seven sisters jsme samozřejmě neviděly a možná dobře, trochu jsem se bála, že bychom si nakonec ty útesy prohlížely zdola a ne seshora jak bylo v plánu :D Tak aspoň pár fotek, jak by měly vypadat....



Po cestě do Brightonu jsme se zastavily v přímořské vesničce na Fish nad Chips a neodolaly procházce po pláži, kde jsme útesy viděly aspoň z dálky a některé z nás, které ještě neměly dostatečně promočené boty, okusily jak mokré je moře :D




Unavené a zmrzlé jsme zapadly do postele v hostelu, který byl sice neskutečně levný, ale normálně by člověk ani psa nenechal si do ní lehnout. Holt, já jsem holka z vesnice a navíc České, nebudu přece platit šílené peníze za jednu noc :D Ano, to už jsem se vážně bála o svůj život a děkovala všem svatým, že si holky nevzaly deštníky, jinak bych byla umlácena :D

Naštěstí zbytek výletu byl krásně slunečný :) Brighton je okouzlující město známé pro své pláže (i ty nudistické, jako jedny z mála v Británii), dýchající kontinentální atmosférou. Dominantou je Brighton Pier, dlouhé molo, kde pod střechou najdete plno herních automatů, atrakcí a restaurací a v noci celé molo nádherně svítí.




Další krásou města je Royal Pavilion. Je to bývalá královská rezidence, postavená roku 1808 pro Prince z Walesu, který si asi myslel, že je Ind, jinak si nedovedu představit, proč ta stavba vypadá tak, jak vypadá :D Se zvyšující se návštěvností letoviska se palác pro nedostatek soukromí přestal používat jako rezidence. Naposledy v něm bydlela královna Viktorie v roce 1845. Co mi přijde malinko zvláštní je, že se palác stavěl 20 let, aby v něm jen 37 let bydlela královská rodina a pak usoudili, že už to pro ně není. Nyní je Pavillion otevřen pro veřejnost.

Brigton je dále známý pro své art and music festivaly a obrovskou komunitu LGBT, pro kterou si město vysloužilo přezdívku "gay capital of the UK" a kdysi bylo nazýváno i hippie city :) Právě v Royal Pavilion se uskutečnila jedna z prvních gay svateb v Británii :)






Brighton je jedno z těch měst, kde se můžete do nekonečna procházet v jeho uličkách a z úst se vám ozývá jedno ách za druhým nebo si jen posedíte na lavičce na pobřeží s kafem v ruce, pozorujete vlny a posloucháte racky, a v tu chvíli vám ke štěstí nechybí vůbec nic :)





Žádné komentáře:

Okomentovat