úterý 29. září 2015

8 things you have to love!

Přesto, že jsem tu teprve (nebo už!!) měsíc, mě některé věci, zvyky nepřestanou překvapovat, ale v tom dobrém slova smyslu a pokaždé si postesknu, proč to tak nechodí i u nás.

Inspite fo being here just (or already!!) one month (can you believe that!?!), there are some habits which constantly suprise me. Most of the time in a good way, but almost every time I say to myself "I wish we have this in my country".

  1. Úsměvy. Pozitivita. Pořád se vás každý ptá jak se máte, jak se vám vede. Zastaví se na kus řeči. Na ulici se na vás usmívají cizí lidé. Jen tak. Protože se jim prostě zachtělo. Onehdá jsem seděla v kavárně a psala dopis, na minutu jsem od něj vzhlédla a za tu minutu se na mě usmáli dva lidé, širokým, pozitivním úsměvem. 
  2. Ochota pomoct. Tady se opravdu řídí heslem zákazník je náš pán a jsou schopni pro vás udělat cokoliv, kdykoliv, jakkoliv. V obchodě, ve škole, v kavárně a i u nás doma. Moje host family je k nezaplacení! 
  3. Obchody. Ten obrovský výběr potravin! 5 druhů mléka, 40 druhů cereálií, atd. Řekla bych, že tu víc hledí na složení potravin v tom smyslu, že spousta těch zdravějších věcí, co u nás lidi ani neznají a nebo znají, ale nekoupí si je, protože je to šíleně drahé, tady dostanete za hubičku a přinejmenším v naší domácnosti jsou samozřejmostí. Bulgur, quinoa, kokosový olej. Třeba většina cereálii jsou whole grain bez přidaného cukru.
  4. Parky. Kde když si lidi sednout na trávu, tak nejsou okamžitě považováni za bezdomovce.
  5. Zapálení. Někdo tomu může říkat afektovanost. Ale já tomu říkám zapálení při vyprávění čehokoliv, které s jejích zpěvavou angličtinou působí občas vtipně, ale hlavně vás strhne.
  6. Bordel. Na jednu stranu to působí útulně a z velké části je to proto, že každý den do večera pracují, o víkendu vozí děti do kroužků a vyřizují spoustu věcí, takže na uklízení nezbývá čas a není to pro ně důležité. 
  7. Charity shops. Britové jsou docela pověstní tím, že si spoustu oblečení koupí a vůbec nenosí a nebo si to vezmou jednou a pak už vůbec. A tak spoustu těchhle věcí jde do Charity shopů a výdělek jde na kočky a psy v nouzi, děti s postižením atd. 3 v jednom, je to levné, druh recyklace a výdělek jde na dobrý účel. 
  8. Vzdělání a práce. Jsou pro ně hrozně důležité a dělají to opravdu rádi! Trochu workoholici no :) Ale i děti jsou opravdu zvídavé a chtějí se učit.
  1. The smiles. The pozitivity. People actualy ask how are you today or just stop and chat with you for a little while. Unnown people smile at you. Just like that. No reason. Just because they want to. I was sitting and writing a letter at the caffe the other day, I raised my had for a while and during this short time two people smiled at me with a big American smile!
  2. The willingnes to help. Everybody in England in a shop or a bank is willing to go the extra mile for their customer. Even my host family! They are worth a million!
  3. Shops. The wide choice of food! 5 sorts of milk, 40 kinds of cereals. I think that they care about food more. You can get the healthy ones for the same price as the normal ones - bulgur, quinoa, coconat oil. Most of the cereals are wholegrain without added sugar.

1 komentář: